info@dakdekker.nl Fazantenkamp 1, Maarssen 0346 - 21 69 81

groendaken

Groendak: de voor- en nadelen

Groendaken zien er vooral mooi uit, en zijn goed voor het milieu. Toch zijn er helaas ook nadelen te vinden bij groendaken. Op deze pagina leest u meer over de voor en nadelen. U bepaalt zelf of deze nadelen het aanleggen van een daktuin met sedum u tegenhouden. 

Wortelwerend groendak

Sedumdak, groendaken of wortelbestendige tuindaken

Groendaken, oftewel sedumdaken of vegetatiedaken, zijn erg populair. Ze zijn duurzaam en geven een natuurlijke uitstraling aan uw dak. Bent u benieuwd wat de voor- en nadelen van een groendak zijn en welke opties er zijn? Lees dan snel verder!

Wat is een sedumdak of groendak?

Een groendak of sedumdak is een plat of hellend dak met begroeiing. Door het gebruik van (sedumplanten krijgt uw dak een natuurlijke uitstraling. Er zijn veel mogelijkheden om het dak helemaal naar uw smaak te maken. Wij zorgen voor de aanleg van de waterdichte basis voor uw groendak. Vervolgens kunt u zelf een keuze maken in de juiste sedumplanten.

Specialistische werkwijze van Primodak Dakdekkers

Primodak Dakdekkers monteert een speciale wortelbestendige ondergrond op gebouwen in zowel de renovatiemarkt als in de nieuwbouw, dat geschikt is voor uw groendak. Wij kiezen altijd voor een bitumen product gemonteerd in een meerlaags daksysteem. Voor de aanleg van groendaken gebruiken wij de wortelwerende producten o.a. Zingum, ZingumPLUS van ZinkUnie of RoyalGarden en GardenDG van Royal Roofing Materials.

blank
Wortelwerend dak

Het aanleggen van het sedum

Nu de perfect gemonteerde en wortelwerende dakbedekking gedekt is kan het sedum worden aangelegd. Primodak verzorgd alleen de aanleg van de waterdichte basis voor uw groen dak. De sedum kunt u zelf aanleggen, of u kunt er uiteraard voor kiezen om de hulp in te schakelen van een hovenier. 

groendaken wat zijn dat

De voor- en nadelen van een groendak

Groendaken zijn prachtig en verfraaien uw uitzicht. Het sedum is ook nog eens goed voor het milieu. Een prima combinatie dus. Groene daken dragen daarnaast bij aan een hogere isolatiewaarde van het dak. Hierdoor heeft u minder stookkosten in de winter, want het blijft langer warm in de binnenruimte direct onder het dak. En in de zomer blijft het juist weer koeler. Het sedum zorgt ook voor een geluidsdemping bij harde regenval, en vangt het regenwater deels op.

Nadelen groendaken

Toch zijn er helaas ook nadelen die horen bij groendaken. U bepaalt zelf of deze nadelen het aanleggen van een daktuin met sedum u tegenhouden. 

  • Een veel voorkomende klacht is de overlast van katten. Een groendak op bijvoorbeeld een uitbouw in combinatie met veel katten in het wijk. Dan kan het voorkomen dat deze uw groendak als kattenbak gaan gebruiken. Met een vervelende stankoverlast als gevolg op warme dagen.
  • Overlast van ongedierte. Groendaken zijn een onderdeel van de natuur, en trekt dus ook beesten als vogels en insecten aan. Onze klanten benoemen de overlast van muggen het vaakst. Horren plaatsen voor de ramen direct boven het groendak raden wij dan ook aan.
  • Daklekkage aan dakbedekking onder groendaken. Doordat het dak een extra sedum laag heeft gekregen, is het lastiger om een daklekkage op te sporen, te repareren en zijn de kosten aanzienlijk hoger dan een normale daklekkage reparatie.
  • ONZE MENING: Op basis van onze jarenlange ervaring met dakbedekkingen. Zijn wij sterk van mening dat een groendak NIET levensduur verlengend is voor uw waterdichte dakbedekking. Door het sedum houdt het groendak altijd vocht vast. Dat eigenlijk hetzelfde effect geeft als altijd stilstaand water hebben op het dak.

Het kiezen voor groendaken biedt veel voordelen. Enkele voordelen van een groendak zijn:

  • Groendaken geven een mooie en natuurlijke uitstraling aan uw dak
  • Wij gebruiken goede wortelwerende producten zoals RoyalGarden en GardenDG van Royal Roofing Materials 
  • Een groendak is in de zomer verkoelend 
  • In de winter heeft een groendak een warmte isolerende werking
  • Milieuvriendelijk, het dak neemt zelfs CO2 op uit de lucht

Welk isolatiemateriaal onder uw groendak?

PIR en PUR isolatieplaten zijn de meestgebruikte materialen voor dakisolatie in combinatie met uw groendak. Onze dakdekkers geven advies dat past bij uw huis en situatie. Voor de dakisolatie maakt de dakdekker vrijblijvend tijd vrij. Vraag een offerte aan!

blank
Neem Contact Op

Gratis Dakdekker Offerte

Tijdelijk gratis dakinspectie inbegrepen!